logo

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Misschien is onze gebrokenheid wel deel van het geheel.”
Jan Kortie

Tweemaal per jaar organiseren wij – Jan Kortie en staf – het Lied van de Stilte, een Zang- en Stilteretraite in Limburg. Het zijn indrukwekkende dagen, waarin deelnemers zichzelf én elkaar op een nieuwe manier ontmoeten. Het langdurige zingen van een mantra doet soms letterlijk wonderen, de gezamenlijkheid zonder woorden doet de rest.

Wij, de stafleden, zijn onderdeel van dit proces. We zingen mee, we zijn stil, we verzorgen nu en dan een onderdeel. En vaak, ook nu weer, komt er een moment dat ik in het samenzijn mijn eigen eenzaamheid tegenkom. Ik splits mij op zo’n moment feitelijk af van de anderen. Maar zingend houd ik dat niet lang vol. Na enige tijd voel ik dat iets in mij zich opent, en mijn hart wordt zacht. Daarin ontstaat als vanzelf verbinding met de mensen om mij heen.

Door deze ervaring, die ik nu meerdere keren heb opgedaan, geloof ik oprecht dat eenheid en verbinding ontstaan door de trilling die wij samen opwekken, daarbij geholpen door de eenvoud van de gezongen teksten. De afgescheidenheid wordt voor dat moment opgeheven, en iets in mij, in ons, wordt geheeld.

In de verkiezingsstrijd die ons land in zijn greep heeft, zie ik veel afgescheidenheid. Groepen mensen krijgen een stigma, zetten zich tegen elkaar af, worden uitgesloten van deelname. Ik pleit voor verbinding, voor gesprek, voor luisteren. Én voor samen zingen, als hoopgevende activiteit voor ons onrustige land.

Wil je mijn stemadvies? Zing!!! Je bent van harte welkom. Bijvoorbeeld bij ZIELSVEEL op 17 maart a.s.

© De Stem van je Leven