logo

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

“Stilte is een schaars goed geworden. Volgens het CBS heeft de helft van de Nederlanders nu al last van de herrie waaraan ze permanent worden blootgesteld. En het wordt hun steeds moeilijker gemaakt om daaraan te ontkomen.”

Dit citaat uit de Volkskrant van 12 juni lucht mij op. Kennelijk ben ik niet de enige die last heeft van de toenemende herrie om mij heen. Sterker nog, ik deel die last met maar liefst de helft van mijn landgenoten!
In de wintermaanden kan ik me er nog voor afsluiten, maar nu het mooier weer wordt en iedereen graag buiten is, neemt ook het lawaai toe.

We wonen dicht op elkaar in de stad, aangrenzende tuinen zijn uiteraard niet geluiddicht, ramen en deuren staan vaak open. Naast klussende, schurende en grasmaaiende buurtgenoten gaat ook de alsmaar toenemende vloed aan festivals, ‘events’ en feesten bepaald niet aan onze oren voorbij. Het leven mag en moet gevierd worden, maar is zoveel herrie per se noodzakelijk??
In hetzelfde artikel staat ook dat lawaai een oorzaak kan zijn voor stress, depressies, hartklachten en hoge bloeddruk, ziektes die de dood tot gevolg kunnen hebben. “Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen doodgaan door lawaai,” aldus een geluidsdeskundige.

Dat is nogal een boodschap.
De vraag is natuurlijk waarom we zoveel herrie maken met z’n allen (ik doe er heus zelf ook aan mee). Daar zal iedereen zal zo zijn eigen redenen voor hebben, maar het kan te maken hebben met het niet willen horen van de stilte. Stilte wordt vaak beschouwd als onwenselijk, als ongezellig, als ongemakkelijk. Zeker in gezelschappen – te beginnen bij twee mensen.

Ongemakkelijk of niet, wij gaan de stilte tijdens ZIELSVEEL toch weer opzoeken. Om te beginnen de stilte in onszelf, gevolgd door de stilte in het gezelschap van onze medezangers. Ik weet nu al dat beide vormen van stil-zijn voor een mate van intimiteit zullen zorgen die we al pratend niet altijd ervaren. Het zingen dat onze stiltes zal omlijsten helpt daar natuurlijk enorm bij.
En op den duur, dat hoop ik althans, zal de stilte nauwelijks meer te onderscheiden zijn van ons gezang. Dat des te uitbundiger wordt naarmate de stilte dieper is!

Je bent van harte welkom bij de laatste ZIELSVEEL van dit seizoen op vrijdag 23 juni. 

© De Stem van je Leven