logo

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

“In mijn ideale wereld zou elk kind op school elke dag zingen. Wist je dat als mensen samen zingen hun hartslagen bij benadering synchroon gaan lopen? Leren luisteren naar elkaar, verbinding zoeken – dat lijken me vaardigheden die juist nu van enorm belang kunnen zijn.”

(Peter Dijkstra, dirigent Nederlands Kamerkoor)

Wat een prachtig beeld: alle schoolkinderen in Nederland beginnen zingend aan de dag! Zie je het voor je? En word je daar niet blij van? Die kinderen in elk geval wel, dat weet ik zeker. De leerkrachten hopelijk ook, en dat is ze van harte gegund.

Het tweede deel van bovenstaand citaat is echter minstens zo verheugend. Waar mensen samen zingen, daar gebeurt veel meer dan alleen het laten horen van een lied.

Er ontstaat een gezamenlijkheid die je niet zomaar kunt verklaren maar die iedereen voelt. Het gevoel zal voor iedereen verschillend zijn, maar kennelijk zit daarin een gemeenschappelijke kern. En die heeft te maken met verbinding, contact. We voelen dat we samen zijn, dat we er niet alleen voor staan. We kunnen ons verbinden in de gezamenlijke trilling. 

Nu ik dit zit te schrijven vraag ik me af: is dit niet wat abstract? Hoe maak ik dit zo tastbaar mogelijk? Het antwoord is heel simpel: door ZIELSVEEL-avonden te organiseren! Avonden waarop we samen zingen, samen stil zijn, samen ademen, lachen en huilen, avonden waarop we elkaar ontmoeten. Die avonden zijn in wezen kinderlijk eenvoudig, met makkelijk te zingen melodieën en hooguit een paar regels tekst. Iedereen kan eraan meedoen. 

Als je wilt ondervinden dat gezamenlijkheid niet iets vaags is maar een concrete ervaring die je in je lijf kunt voelen, kom dan maar. Kom het maar ervaren, dat is het best denkbare antwoord. Je bent van harte welkom, om te beginnen op vrijdag 29 september in de Lutherse Kerk, en natuurlijk op alle volgende avonden. 

 

© De Stem van je Leven