logo

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

 

Dat 2018 je vreugde en inspiratie mag brengen!!

Zo, mijn eerste zinnetje van 2018 is een feit. Dat was niet moeilijk, en zeer welgemeend! 

Maar wat staat er eigenlijk? Ik lees het zinnetje nog eens: Dat 2018 je vreugde en inspiratie mag brengen!! 

Het is duidelijk een wens aan jou, mijn lezer. De wens dat je een mooi jaar tegemoet gaat, waarin je zowel vreugde als inspiratie zult ontmoeten. Ik hoop dat écht voor je, dus ik zal proberen wat licht op die twee begrippen te werpen, zodat je ze direct herkent als ze je ten deel vallen.

Vreugde

Waar ontleen jij vreugde aan? Word je er weleens door overvallen? Wat is het eigenlijk, vreugde? Is het blijdschap? Vrolijkheid? Dankbaarheid? Misschien een combinatie van dit alles? Of een verdieping van dit alles?

Het woord vreugde associeer ik met geluk, al dekt dat de lading eigenlijk ook weer niet. Vreugde lijkt me wat uitbundiger, en een meer zichtbare emotie. Geluk kan juist ook heel zacht gevoeld worden, als een rustige onderstroom terwijl je naar de lichtjes in de kerstboom kijkt of luistert naar een zingende merel. Vreugde daarentegen spat er vaak vanaf!

Inspiratie 

Inspiratie is van een wat andere orde. Het is geen gevoel, geen emotie, maar je kan wel degelijk inspiratie in jezelf voelen. Een vonk van inspiratie, ken je dat?

Het woord komt van in-spirare, wat inademen betekent. Adem is leven; zonder gaat het niet. Als je een paar keer aandachtig in- en uitademt, kun je misschien voelen dat de inademing een beweging naar binnen is, bij de uitademing is de beweging naar buiten. 

Daar gaat inspiratie over: ik adem in om de spirit binnen te laten, de geest wakker te maken eigenlijk, en ik adem uit om hem de wereld in te sturen. De spirit, dat is mijn geest, wie ik ben en wat ik hier te doen heb. Daarover gaat inspiratie dan ook. Inspiratie is de start van alles wat wij mensen mogelijk kunnen maken. Dat begint dus altijd weer met een inademing.

Inspiratie valt niet af te dwingen, geloof ik. Je kunt je er echter wel voor openen. Ervoor gaan zitten en met aandacht ademen, dat helpt. Al is dit geen recept voor succes, zo werkt het ook weer niet. Inspiratie kan je ook overvallen terwijl je er totaal niet op bedacht bent, dat je in de rij voor de kassa opeens iets weet of ziet, en zeker weet dat je daar gehoor aan moet geven. Een geweldig idee, een helder beeld van een nieuwe stap, het kan overal ontstaan. Maar het kunnen zien, het kunnen herkennen als belangrijk, dat begint vaak wel met stil worden en luisteren. Naar binnen luisteren, inademen, de geest binnenlaten.  

Tijdens ZIELSVEEL – zingen en stilte zullen inspiratie en vreugde onze focus zijn. Het één noch het ander is een doel op zich, maar ik sluit niet uit dat je op enig moment van beide iets zult ervaren. Al was het alleen al omdat samen zingen zo heerlijk is. Extra inspiratie brengt dit keer mijn dierbare collega, violiste Isabel Watson, die Wim en mij én jullie komt begeleiden! 

De wat langere stiltes dan gebruikelijk benutten we om nog dieper in te ademen, onszelf verder te openen voor wat dit nieuwe jaar ons wil brengen. 

Je bent van harte welkom bij ZIELSVEEL op zondag 14 januari van 14 tot 17 uur.

 

© De Stem van je Leven