logo

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

God kon niet overal tegelijk zijn. Dus heeft hij moeders geschapen. 
Joods spreekwoord

Komende zondag is het Moederdag… ik blijf het een raar fenomeen vinden. Op die dag (door wie wordt die eigenlijk vastgesteld?) worden we geacht cadeaus of bloemen te kopen om onze moeders te eren. Om te zeggen hoe lief we haar vinden en hoe dankbaar we haar zijn. Maar daar hoeft het natuurlijk geen Moederdag voor te zijn…! 

Als wij mensen één ding gemeen hebben, is het dat we allemaal een moeder hebben, we zijn immers uit haar geboren. Er worden natuurlijk aan de lopende band baby’s geboren en dat lijkt heel vanzelfsprekend, maar eigenlijk is het ontstaan van nieuw leven een ontzagwekkend gegeven.

‘De Moeder’ wordt beschouwd als de bron van ons bestaan, ook in groter verband. Moeder Aarde, Gaia, Sophia, Isis, ze heeft talloze namen: uit haar is alle leven ontsprongen. Ook de Hindoetraditie heeft haar eigen moedergodin in Devi: het vrouwelijke aspect van schepping, van vruchtbaarheid. 

Hoeveel namen er ook bedacht worden, hoeveel moederdagversjes we ook gemaakt hebben, het is en blijft een mysterie dat ons leven ons zomaar gegeven is. En dat het op een dag ook weer eindigt. We weten gewoonweg niet hoe dat werkt, hoeveel biologische en natuurkundige theorieën er ook over worden ontwikkeld…. Het leven zelf heeft nog niemand kunnen verklaren. 

We zullen het misschien wel nooit ten volle begrijpen. En dat hoeft ook niet, wat mij betreft. Als we het maar kunnen ervaren, in onszelf en in het leven om ons heen. Met dank aan deze prachtige lenteweken, die ons het wonder van het nieuwe leven ten volle laten beleven!

Moederdag? Ik ga gewoon een lekker bakkie drinken bij ons moeder (en neem natuurlijk een bloemetje mee). Maar ik wil wél mijn dankbaarheid voor haar bezingen. Dat zij er nog steeds bij kan zijn is een wonder op zich! 

Ik nodig je van harte uit voor ZIELSVEEL zingen op vrijdag 18 mei. Kom je moeder eren, en maak op die manier opnieuw contact met de bron van jouw eigen leven. Natuurlijk is ook je moeder zelf van harte welkom, net als je eigen kinderen!

© De Stem van je Leven