logo

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

Als iemand sterft, wordt zijn ziel dan een schaduw achter de horizon?

Huang Yi

Een paar weken geleden zag ik ‘Under the Horizon’ van Nederlands Kamerkoor samen met de danser Huang Yi. In deze voorstelling onderzoeken zij of contact met overleden dierbaren mogelijk is. Muziek, dans en projecties riepen een beeld op van een schaduwwereld waarin we onze doden zouden kunnen ontmoeten. Steeds opnieuw ondernam de danser pogingen zijn geliefde te omarmen, en telkens weer viel haar schaduw uiteen in duizend stukjes. Het was prachtig om te zien, en tegelijk hartverscheurend. Maar er school ook troost in doordat de grote thema’s van leven en dood, van verbinding en loslaten zo tastbaar en invoelbaar werden gemaakt.

Een dierbare die sterft laat een leegte achter, een schaduw wellicht. Zou het mogelijk zijn die leegte te overbruggen met gezang? Kunnen we iemands ziel horen in muziek? Kunnen wij zelf al zingend contact maken met de ziel van de overledene?

Het zijn vragen die niet zomaar te beantwoorden zijn. Maar ik weet wel dat muziek een leegte tot leven brengt. Daarom is Zielsveel Allerzielen op 2 november hieraan gewijd: we zingen om onze dierbaren bij ons te roepen, hen te herdenken, en om de leegte die zij hebben achtergelaten tot leven te brengen. We zingen om gezamenlijk verbinding en troost te ervaren.

Net als andere jaren kan iedereen die dat wil, de naam (of namen) doorgeven van dierbaren die hij of zij wil herdenken. De namen zullen door mij gezongen worden, ingebed in een samenzang om ontferming. En natuurlijk zingen we mantra’s; nieuwe en oude melodieën en teksten waarvan de wijsheid ons zo mild kan stemmen. Ik nodig je van harte uit mee te komen doen.

© De Stem van je Leven