logo

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief
 

“Wat goed dat er een plek is waar ik me zo gesteund voel.” 

Aldus onlangs een deelneemster aan een stembevrijdingsleergang. Zij maakte een moeilijke tijd door na een ontwrichtende ervaring. De groep waaraan ze deelnam was voor haar veilig genoeg om zich in alle toonaarden te laten zien en horen. In haar zingen kon zij stap voor stap haar levendigheid weer ervaren, nadat ze zich al maanden down en lusteloos voelde. De verdoving begon te wijken. Daarmee werd ook boosheid wakker om wat haar was overkomen, die zij vervolgens vol muzikale energie kon uiten. Het waren bevrijdende momenten, zowel voor haarzelf als voor ons als getuigen.

Toen ik nadacht over deze mailing kwam deze vrouw bij me op, waarbij ik direct voelde hoe wezenlijk het is wat zij zegt: dat er een plek is waar we ons gesteund voelen. Waar we ons omringd weten door medereizigers die een tijdlang met ons oplopen. “Tochtgangers zijn troostbrengers,” hoorde ik van een Zen-leraar, waarbij hij doelde op het samen zitten en de kracht die daarvan uitgaat. In je eentje mediteren kan prima, maar in een groep is het lichter, ongetwijfeld doordat we zonder woorden verbinding maken. Of maken, dat is eigenlijk al te actief. De verbinding ontstaat, door de adem die in- en uitstroomt en de energie in de ruimte die voelbaar verandert. 

Voor zingen geldt dat ook, misschien zelfs nog sterker. Alleen zingen kan heerlijk zijn; samen zingen is van een andere orde. In het samen zingen ervaren we verbinding die we in het dagelijks leven niet zo makkelijk vinden. Er wordt een trilling voelbaar, groter dan de individuele stemmen, en afstemming op elkaar is niet gericht op wederzijds begrip, maar ontstaat in de klank zelf. Dat is een tamelijk mysterieus gegeven als je het mij vraagt. Maar het effect is dat er niet zelden een steunende en troostende werking van uitgaat, waardoor we onze weg weer iets lichter kunnen vervolgen. Samen even oplopen, samen zingen, samen ons eigen én elkaars leven iets doen oplichten; is er iets mooiers denkbaar?

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag en dragen we ZIELSVEEL zingen op aan vrouwen wereldwijd. Om steun en troost te voelen en te bieden, om onze levendigheid aan te wakkeren en ons gezang de wereld rond te sturen. En om onszelf te ervaren als deel van het geheel. Kom maar meedoen, je bent meer dan welkom. Net als je buurvrouw, je dochter of je moeder, je vriendinnen. Net als je man, je zoon, je vrienden!

© De Stem van je Leven