logo

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

‘Bij het bereiden van risotto is het belangrijk de volgende Heilige Handelingen in acht te nemen’

Op deze prachtige Pinkstermaandag ga ik risotto maken. Ter inspiratie sla ik een Italiaans kookboek op dat ik te leen heb, en daarin trof ik bovenstaande zin aan. Sterker, er is een heel hoofdstuk gewijd aan ‘Heilige Handelingen’. Dát is nog eens een levenshouding: het bereiden van een gerecht als een handeling van de allerhoogste orde! Zou dat het geheim zijn van die heerlijke Italiaanse keuken? Dat het koken zó belangrijk is dat het een levensmissie wordt? 

Iets in mij veert ervan op. Een woord als ‘heilig’ neem je niet zomaar in de mond, maar ik hou er wel van, want het geeft aan dat het om iets van belang gaat. Het hoogste belang, zelfs. Ook ik kook graag en ik leg er mijn ziel en zaligheid in, zodat de maaltijd de best mogelijke wordt die ik kan maken. Nu ik erbij stil sta, is het in die zin best vaak een heilige handeling (en ja, natuurlijk staan er ook gewoon hutspotjes op het menu).

Maar wat doet risotto in een mailing over Zielsveel zingen? Het woordje heilig heeft daar alles mee te maken. Niet omdat we bij het zingen van mantra’s heilig zitten te wezen of dat dat een doel zou zijn. Alsjeblieft niet. Wél omdat ons zingen vraagt om de bereidheid ons allerhoogste lied te geven. Het best denkbare lied dat we in huis hebben. De bereidheid onszelf helemaal te geven, onze stemmen te laten klinken en in elkaar te laten opgaan. En daar ontstaat dan toch iets wat ik heilig zou willen noemen, in de betekenis van Heel, Volmaakt. Dat ontstaat vanzelf, niet vanuit een vooropgezet idee dat er zoiets als perfectie zou bestaan, maar vanuit ieders toewijding om zich te laten horen. Dat is meer dan genoeg! Ook een aarzelend of bedeesd stemgeluid draagt bij aan het geheel, omdat élke stem bijdraagt aan het geheel. 

En net als in de keuken begint alles met de juiste ingrediënten. Dus hebben we voor de zomerse Mantra Joy Party onze muzikale vrienden bij elkaar geroepen om samen de Zielsveel mantra-band te vormen. Piano, viool, gitaar, slagwerk en fluit, als ondergrond voor hopelijk uitbundig gezang. Ik hoop dat je erbij wilt zijn en dat je je vrienden meebrengt. Het belooft een zomers feestje te worden!

  • ZIELSVEEL Mantra Joy Party: vrijdag 21 juni in de Lutherse Kerk in Breda.

© De Stem van je Leven