logo

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Love doesn't die,
People do.
So, when all that's left of me
Is love,
Give me away.

Merrit Malloy
 

Als alles wat van mij overblijft Liefde is, geef me dan asjeblieft weg. Wat een aansprekende oproep is dit fragment uit het gedicht Epitaph. Nu Allerzielen er weer aankomt met de herdenking van onze dierbare doden, realiseer ik me eens te meer hoe waar het is dat mensen weliswaar sterven, maar dat we hun liefde kunnen blijven voelen.

Het is bijna 30 jaar geleden dat mijn vader stierf, maar ik kan hem nog altijd zien in het zachte herfstlicht, ik kan hem horen als ik zing (soms zingt hij mee!) en ik voel hem in mijn hart. Hij is een onvervreemdbaar deel van mij, nog los van de gedeelde genen, want diezelfde gewaarwording heb ik als ik denk aan dierbare vrienden denk die overleden zijn.
Die nooit ophoudende liefde kunnen we voeden. Bijvoorbeeld door - zoals met Allerzielen - stil te staan bij hun leven en dood, door hen in onze aandacht te nemen en na te gaan hoe zij in ons voortleven. 

Toen wij onlangs voorgoed afscheid namen van een dierbare vriend, schreef ik een stukje over hem in mijn leven. Als ik dat nu overlees springt hij als het ware van het papier af: 'Hallo, ja, dit beteken ik voor jou, ook nu nog!' Naast het nog verse gemis voel ik dan vooral dankbaarheid over alles wat we hebben gedeeld. Tegelijkertijd realiseer ik me de essentie van herdenken en herinneren: mensen die deel uitmaakten van ons leven de plek  geven die hen toekomt. Hen weer eens in het licht zetten, hun namen laten klinken en ons voorgoed verbonden weten. En wie weet, misschien een stukje voor hen schrijven?

Volgende week vrijdag vieren we deze liefde en verbondenheid, als we bij Zielsveel Allerzielen kaarsjes aansteken voor onze dierbaren en hun namen zingen. Laten we elkaar tot steun en troost zijn; het zingt zoveel fijner als we het samen doen. Je bent weer van harte welkom!

Hartelijke groet, Marjo

N.B. Het gedicht Epitaph vind je online op diverse websites

© De Stem van je Leven