Hoe donkerder het wordt, hoe groter de wereld lijkt te worden.

Bovenstaande zin las ik in een pleidooi over vertraging, geschreven door theatermaakster en schrijfster Marjolijn van Heemstra. Vertraging is nodig, zegt zij, om los te komen van ons streven naar ‘meer, meer, meer’. Onze fixatie op (economische) groei is niet vol te houden als we de klimaatverandering een halt willen toeroepen. Deze fixatie houdt ons vast in resultaten, in de uitkomst van dingen, terwijl een proces van zichzelf waarde heeft. Om dat weer te kunnen ervaren zijn nieuwe rituelen nodig, en die vindt Van Heemstra bijvoorbeeld in een dagelijks uur van rust om te kunnen ‘schemeren’. Dat bedoelt zij letterlijk: de schemering toelaten en de overgang van licht naar donker bewust meemaken. Dus vooral geen lampen aansteken, maar rustig zitten en kijken hoe het donker wordt, zowel binnen in je kamer als buiten.

Het idee intrigeerde mij direct, en ik ging het uitproberen.

Dat viel nog niet mee. Aanvankelijk vond ik het magisch om te zien hoe de duisternis viel, hoe de takken van de boom in de achtertuin zich steeds scherper aftekenden tegen de avondlucht. Een prachtig beeld; ik begon de afzonderlijke struiken beter te zien en tegelijk kwam er een zachtheid over alles doordat het licht afnam.
Maar wat duurde het lang! In Nederland duurt de schemering makkelijk een uur, en dan is het nog steeds niet écht donker (voorzover het hier ooit echt donker wordt, middenin de stad). Hoewel ik al jaren aan Zen-meditatie doe, viel me dit ‘wachten’ toch lang. En ook dat vond ik weer intrigerend. Want waar ging het me eigenlijk om? Was ik onwillekeurig toch bezig met een doel, anders dan te zien hoe de avond viel? Het antwoord moet bijna wel ja zijn.

Dus ik ga in de herkansing, ik ga er nog eens voor zitten. Niet om te wachten, maar simpelweg om de dag te laten overgaan in de avond. Om het licht donker te laten worden. En misschien om daarin te ervaren hoe groot de wereld is…

Schemeren en schrijven

Deze ervaring en de magie van het schemeruur, gaven me inspiratie voor onderstaand aanbod van ‘schemersessies’. Deze tijd van het jaar is geknipt om de schemering te ervaren in alle rijkdom die erin te vinden is. Kom je met me schemeren?

Mijn andere aanbod is om samen ‘De reis van Donker naar Licht’ te maken, van het oude naar het nieuwe jaar. In twee bijeenkomsten kijken we door middel van schrijfopdrachten terug op het afgelopen jaar en blikken we vooruit op 2022. Meditatief schrijven is daarvoor zeer geschikt.

Je bent van harte welkom!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je hebt je succesvol aangemeld voor de nieuwsbrief