Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als
vluchteling geboren worden, op zoek naar de juiste plek,
naar veiligheid en wat voorspoed, een liefkozende blik.

Dus maak vrij baan in het hart, want daar is een onmeetbare
ruimte. En bedenk dit: in ieder welkom zit een schuilkelder.

(Fragment uit het gedicht ‘Een krijgszuchtige tijd’, dat Marieke Lucas Rijneveld schreef voor De Volkskrant, 5 maart 2022)

Het is oorlog in Europa. Onze tot voor kort betrekkelijk stabiele omgeving is veranderd in een slagveld vol ontheemde en wanhopige mensen, op zoek naar een veilig heenkomen. Het is haast niet te bevatten hoe snel de wereld kan veranderen. En het is misschien nog wel moeilijker om je ertoe te verhouden.

Want wat kun je doen? Wat zou je willen doen? Hoe kunnen we dit onmenselijke leed een halt toeroepen?

Tja, dat kunnen wij niet; het ligt eenvoudigweg niet in onze macht.

En toch staan ongelooflijk veel mensen op om hulp en steun aan te bieden. Er is wel degelijk van alles te doen, zo blijkt uit talloze spontane en meer georganiseerde hulpacties.

De internationale taal van muziek

En wij? Wij kunnen zingen. We kunnen zingen voor hoop en verbinding, voor verzachting en troost. Voor heling, wellicht.

Muziek is in staat ons hart te openen, zoals we bij Zielsveel Zingen al jaren zien gebeuren. Zonder veel woorden ontstaat verbinding tussen mensen die elkaar niet kennen, maar die elkaar dankzij en door de muziek verstaan. Die internationale taal van muziek en zang, daar is op dit moment nood aan. Als we de oorlog dan niet kunnen stoppen, kunnen we in ieder geval een ruimte creëren waar geen misverstanden zijn, geen strijd, maar samenzang en samenhang.

Een oorlog als deze brengt, net als iedere oorlog, onnoemelijk veel angst en leed teweeg. De diepte daarvan laat zich moeilijk voorstellen, ondanks de indringende beelden die we dagelijks te zien krijgen. Maar door te zingen is wel intens te ervaren wat het betekent om hoop te koesteren, en om die hoop door te geven.
‘In ieder welkom zit een schuilkelder’, dichtte Marieke Lucas Rijneveld. En in ieder lied ook, voegen wij daar graag aan toe.

Dus zingen, dat gaan we doen. We maken vrij baan in ons hart, om Oekraïners onderweg en in onze stad en ons land een hart onder de riem te steken.

Benefiet Zielsveel Zingen

Graag nodigen we je uit voor de benefietbijeenkomsten van Zielsveel Zingen in Den Bosch en Breda. De opbrengst gaat in zijn geheel naar giro 555, mede dankzij de ruimhartige medewerking van de Sint Cathrien in Den Bosch en de Lutherse Kerk in Breda.

We gaan natuurlijk voor een enorme opkomst, zodat de opbrengst zo groot mogelijk is. Als richtlijn voor de entree geven we je in overweging de normale prijs te betalen + € 5 extra. Meer mag natuurlijk ook, als je het kunt missen. En zo niet, ook dan ben je welkom, als je maar komt zingen! In de kaders hieronder vind je alle informatie, plus de link om je aan te melden.

Wij hopen zeer op je komst, en breng vooral je vrienden en familie mee! Mocht je Oekraïners onder je kennissen hebben, dan verwelkomen we hen graag als onze gasten.

Warme groet,
Marjo Brenters en Wim Stokwielder

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je hebt je succesvol aangemeld voor de nieuwsbrief