Jouw verlangen is het begin van een nieuwe beweging. Brigitte Pastoor De vrouw tegenover mij kijkt me verbaasd aan als ik het woord verlangen laat vallen. Verlangen, hoezo? Wat heeft dat met haar te maken? Of met de reden van onze sessie? Ik vertel dat mensen die graag willen zingen of vrijer willen worden in hun expressie, een verlangen in zich voelen dat erom vraagt gehonoreerd te worden. Het smeekt als het ware om ruimte. En dat het dit verlangen is dat haar heeft aangezet om de reis naar mij te ondernemen. Haar ogen lichten op, want het blijkt haar precies daarom te gaan. Ze is er enorm aan toe zichzelf te laten horen en open te gaan naar de buitenwereld.  
Jouw verlangen wijst je de weg en het zet je in beweging. En daarvoor hoef je niet weg te stappen van wie je bent, of ‘uit je comfortzone’ te komen, wat daarover ook beweerd wordt. Dat soort woorden sluit niet aan bij hoe ik stembevrijding zie. Ik hou er juist van om heel precies aan te sluiten bij waar jij nu bent. Zo kan je trouw blijven aan jouw eigenheid. Want ook al ervaar je het zelf misschien niet altijd zo, je bent al goed, en je bevindt je precies op het juiste punt in je leven. De stappen waar je aan toe bent, kun je alleen in jouw eigen tempo en op jouw eigen moment zetten. Soms is daarbij enige aanmoediging gewenst of zelfs nodig, maar het start altijd in jouzelf, bij jouw verlangen naar nieuwe ruimte. En daarvoor hoef je dus niet ‘weg te stappen van jezelf’. Sterker nog, dat is precies waar je het van moet hebben! Jij bent de enige die weet hoe het is om JOU te zijn, en dus de enige die weet wat er aan de beurt is om te doorvoelen of te doorleven. En: om daar vervolgens expressie aan te geven, hoe onwennig misschien ook. Dat is niet per se makkelijk of zonder spanning. Spanning wijst je erop dat je de kern raakt. Verlangen en angst gaan hand in hand, is mijn ervaring. In de ontmoeting van die twee ligt jouw lied, en dat kan echt alleen door jou gezongen worden. Bang om door de mand te vallen hoef je echter niet te zijn. Er ís namelijk geen mand! Beter gezegd: jij bént de mand. Zoals gezegd ben jij zelf het begin- en het eindpunt; in jou ligt alles opgeslagen wat nodig is. Het begint simpelweg bij jouw eigen verlangen naar vrijheid. Ontmoeting In stembevrijding is elke sessie, elke workshop totaal anders dan de vorige, simpelweg omdat elk mens anders is. Een workshop is sowieso een dynamisch gebeuren vanwege de verschillende kleuren deelnemers. Ieder precies met zijn of haar eigen stem, met zijn of haar eigen verlangen. En toch schuilt daarin zoveel onderlinge herkenning dat ook dat een wezenlijk kenmerk van een workshop stembevrijding is. Want in die herkenning kunnen we elkaar ontmoeten, kunnen we delen van onszelf laten zien aan anderen, misschien wel voor het eerst van ons leven. Het is precies daarin dat die nieuwe ruimte voelbaar én zichtbaar wordt. Voel jij een verlangen naar nieuwe ruimte? Zie of voel je ergens in jezelf een deur die op een kier staat? Kom hem gerust verder openduwen! Je bent van harte welkom.

Vorige nieuwsbrieven

Word ook geluksdelver

‘Want zie je, Mia, het is niet eten en drinken dat ons in leven houdt, maar levenslust, de morele overtuiging dat het de moeite waard is, dat er waarheid en schoonheid ligt in het leven zelf, altijd en overal, maar dat het aan ons is om dat op te zoeken, te delven,...

Groei naar de zon!

Als mijn controle als een knotwilg is, dan is nu het snoeiseizoen! Zodat ie nieuw uit kan schieten, vol verse gewillige jonge twijgen met maar één doel, naar de zon toe groeien!
Cursist ‘Lied van de Latifa’

Afgelopen dinsdag sloten we de cursus ‘Lied van de Latifa’ af. Een intensieve reis met negen deelnemers, waarin we in een half jaar tijd de zeven stappen van de Latifa-meditatie doorliepen. Bovenstaande zinnen schreef één van de cursisten me tijdens de periode van het thema ‘Loslaten’ (de vijfde stap in de Latifa) en ik ben blij dat ik het mag gebruiken voor deze Nieuwsbrief. Het is een krachtig beeld van waar verlangen toe kan leiden. Het voorjaar barst net als wij van verlangen, en zo ook dit beeld van de knotwilg.

Afscheid van Zielsveel Zingen

‘Ik zoek steeds de plaats waar ik smelt, niet waar ik beslis’
David Grossman

Het citaat hierboven is zo’n zinnetje waarvan je meteen weet: ja, precies zó werkt dat! Ik vind mezelf best een ‘verstandig’ mens, en misschien denk ik wel echt dat ik weloverwogen beslissingen neem, natuurlijk pas nadat ik lang en serieus heb nagedacht. En bij sommige onderwerpen werkt het inderdaad zo.

De wereld dienen!

Alles wat de moeite waard is in de wereld, komt uit de fantasie van één man of één vrouw, nooit uit de massa. Ik bedoel jou en jou en jou en mij.
Astrid Lindgren

Onlangs nam ik na een laatste sessie afscheid van Joep. Hij ging blij de deur uit, zacht uitgedrukt. Joep was opgetogen over de kracht van zijn eigenheid, die hij intussen al in diverse situaties had ondervonden. Eén van de dingen die we hadden gedaan was het onderzoeken van zijn unieke talent; hij bleek een ‘geboren leraar’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je hebt je succesvol aangemeld voor de nieuwsbrief