‘Alles is er al. Het toont zich door mij.’
Deelnemer schrijfcursus


De afgelopen weken begeleidde ik de cursus ‘Schrijf je Vrij!’ De deelnemers schreven talloze korte en langere teksten en deelden die regelmatig met elkaar. Het citaat hierboven is van één van hen. De eenvoud van deze uitspraak treft me, net als de diepte ervan.

Wat de deelnemers aangaven – en wat ik zelf ook steeds weer ervaar – is dat het áltijd weer in jouzelf begint. En met ‘het’ bedoel ik dan: alles. Alles begint in jou. Jij bent de bron van je eigen leven. Dat is een ontzagwekkend gegeven, en niet zo makkelijk te bevatten. Maar het laat zich wel ervaren, zoals de deelnemers in verschillende bewoordingen aangaven.

Het begint in jou!
Wij mensen willen ons laten kennen, dat is de kern. We hebben een diepe behoefte om gehoord en gezien te worden. En daarvoor is het noodzakelijk dat we ons uitspreken, dat we uitdrukking geven aan wat ons bezighoudt, of delen hoe we ons voelen. Alleen dan kan de ander ons ontvangen, ons horen en zien, en ons daarmee erkennen in ons menszijn. ‘Ik ben mens dankzij de ander’, is de Xhosa-wijsheid waarop onze Ubuntu-mantra is gebaseerd.

Er schuilt altijd enige spanning in het uitdrukken van je wezenlijke zelf. Je stelt je immers kwetsbaarder op dan je in het dagelijks leven doet. In zingen is dat direct voelbaar, want je wordt letterlijk én direct gehoord!

Schrijven is een vorm van expressie die in eerste instantie veiliger kan voelen. Je doet het misschien voor jezelf, in je dagboek, je hoeft het niemand te laten lezen. Maar juist in het delen van je tekst kan meerwaarde schuilen. De toehoorder of lezer van jouw tekst ervaart namelijk óók iets als hij jouw tekst hoort of leest. Er zal altijd iets gebeuren als iemand zonder oordeel maar met een open hart naar jouw woorden luistert. Dan kan er een gezamenlijke trilling ontstaan, en dat is volgens mij ons diepste verlangen. Jij ziet mij, als ik mij laat zien. Jij hoort mij, als ik mij laat horen.

Van donker naar licht
Uit dit alles is een nieuw online programma geboren: ‘Lied van donker naar licht’. Juist deze donkere periode van het jaar vraagt erom de blik naar binnen te richten en te rade gaan bij onze eigen innerlijke wijsheid. Het nu bijna afgelopen jaar 2020 was op zijn zachtst gezegd niet mild, en het heeft vrijwel iedereen voor geheel nieuwe vragen gesteld.
Wat valt er te zien als we afdalen in onszelf, en hoe kunnen we daar weer uit putten voor het jaar dat voor ons ligt? Wat heb jij voor nieuws ondervonden waar je mee door moet, of door kan? Wat sluit jij met het oude jaar af en wat neem je mee het nieuwe jaar in? Door deze en andere vragen te verkennen, geven we onszelf de kracht om vanuit het donker weer op te veren naar het licht!

Je bent van harte welkom dit lied mee te zingen én te schrijven!

Warme groet,
Marjo

Vorige nieuwsbrieven

Word ook geluksdelver

‘Want zie je, Mia, het is niet eten en drinken dat ons in leven houdt, maar levenslust, de morele overtuiging dat het de moeite waard is, dat er waarheid en schoonheid ligt in het leven zelf, altijd en overal, maar dat het aan ons is om dat op te zoeken, te delven,...

Groei naar de zon!

Als mijn controle als een knotwilg is, dan is nu het snoeiseizoen! Zodat ie nieuw uit kan schieten, vol verse gewillige jonge twijgen met maar één doel, naar de zon toe groeien!
Cursist ‘Lied van de Latifa’

Afgelopen dinsdag sloten we de cursus ‘Lied van de Latifa’ af. Een intensieve reis met negen deelnemers, waarin we in een half jaar tijd de zeven stappen van de Latifa-meditatie doorliepen. Bovenstaande zinnen schreef één van de cursisten me tijdens de periode van het thema ‘Loslaten’ (de vijfde stap in de Latifa) en ik ben blij dat ik het mag gebruiken voor deze Nieuwsbrief. Het is een krachtig beeld van waar verlangen toe kan leiden. Het voorjaar barst net als wij van verlangen, en zo ook dit beeld van de knotwilg.

Afscheid van Zielsveel Zingen

‘Ik zoek steeds de plaats waar ik smelt, niet waar ik beslis’
David Grossman

Het citaat hierboven is zo’n zinnetje waarvan je meteen weet: ja, precies zó werkt dat! Ik vind mezelf best een ‘verstandig’ mens, en misschien denk ik wel echt dat ik weloverwogen beslissingen neem, natuurlijk pas nadat ik lang en serieus heb nagedacht. En bij sommige onderwerpen werkt het inderdaad zo.

De wereld dienen!

Alles wat de moeite waard is in de wereld, komt uit de fantasie van één man of één vrouw, nooit uit de massa. Ik bedoel jou en jou en jou en mij.
Astrid Lindgren

Onlangs nam ik na een laatste sessie afscheid van Joep. Hij ging blij de deur uit, zacht uitgedrukt. Joep was opgetogen over de kracht van zijn eigenheid, die hij intussen al in diverse situaties had ondervonden. Eén van de dingen die we hadden gedaan was het onderzoeken van zijn unieke talent; hij bleek een ‘geboren leraar’.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je hebt je succesvol aangemeld voor de nieuwsbrief