Luisteren is een daad van liefde

 Wat is er veel ruis om ons heen! Wat wordt er veel gevonden van van alles en nog wat, wat zijn er veel meningen en wat is er veel verontwaardiging. Er wordt maar weinig écht geluisterd naar wat een ander vindt. De polarisatie lijkt alleen maar groter te worden, met de kans dat ons hart zich afsluit in plaats van dat het open blijft voor de ander. En dat terwijl verbinding tussen mensen zo wezenlijk is, we kunnen eenvoudigweg niet zonder.

Intussen meldt het nieuws op de radio dat de mentale gezondheid van Nederlanders zorgwekkend afneemt. Eenzaamheid ligt op de loer, of heeft misschien allang de kop opgestoken. Hoe is dat in jouw leven? Wordt er nog weleens echt naar jou geluisterd? Geluk zit in verbondenheid met andere mensen, dat weten we wel, maar dat is juist in deze tijd een hele opgave.

Wat een leuke jas!

Je zult het misschien wel kennen; als je plotseling even een moment van echt contact met iemand hebt, juist met een vreemde, lijkt de omgeving even op te lichten. Dat voel je in je lijf; er springt iets open. Probeer het maar eens uit: zeg eens iets persoonlijks tegen zomaar een voorbijganger of een caissière, en luister écht naar haar of zijn reactie. ‘Wat heb je een mooie jas aan!’ zo’n opmerking kan iemand even echt verrassen…
We moeten het in deze fase van de lockdown van korte ontmoetingen hebben, veel meer zit er nog niet in, helaas. Maar soms is dat al genoeg om iemand zich even gezien te weten!

Jouw verhaal doet ertoe

Ik denk al een poosje na over een andere vorm van elkaar ontmoeten. Luisteren is een daad van liefde, staat hierboven. Ik geloof daar ten diepste in. Ik wil naar jou luisteren, horen wie je bent en wat jou bezighoudt. Ik wil je het gevoel geven dat jij en jouw verhaal ertoe doen en dat het de moeite van het vertellen waard is. Daarom bied ik vanaf deze maand een nieuwe activiteit aan, voorlopig online en bovendien gratis: huiskamerontmoetingen onder de titel ‘Kom op Verhaal’. Je bent zeer welkom!

Klik hieronder op de titels om oudere nieuwsbrieven te lezen

Afscheid van Zielsveel Zingen

'Ik zoek steeds de plaats waar ik smelt, niet waar ik beslis'David Grossman Het citaat hierboven is zo'n zinnetje waarvan je meteen weet: ja, precies zó werkt dat! Ik vind mezelf best een 'verstandig' mens, en misschien denk ik wel echt dat ik weloverwogen...

De wereld dienen!

Alles wat de moeite waard is in de wereld, komt uit de fantasie van één man of één vrouw, nooit uit de massa. Ik bedoel jou en jou en jou en mij.
Astrid Lindgren

Onlangs nam ik na een laatste sessie afscheid van Joep. Hij ging blij de deur uit, zacht uitgedrukt. Joep was opgetogen over de kracht van zijn eigenheid, die hij intussen al in diverse situaties had ondervonden. Eén van de dingen die we hadden gedaan was het onderzoeken van zijn unieke talent; hij bleek een ‘geboren leraar’.

Knielen en de grond kussen

‘Knielen en de grond kussen
kan op duizenden manieren’
Rumi

Een maand of twee geleden schreef ik in een Nieuwsbrief over niet-weten, omdat ik verkeerde in een periode van onzekerheid en stilvallen. Zo beschreef ik hoe taai het voor me was om in dat niet-weten te durven blijven, terwijl een nieuwe richting zich niet als vanzelf aandiende.

Benefiet Zielsveel Zingen voor Oekraïne

Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als
vluchteling geboren worden, op zoek naar de juiste plek,
naar veiligheid en wat voorspoed, een liefkozende blik.

Dus maak vrij baan in het hart, want daar is een onmeetbare
ruimte. En bedenk dit: in ieder welkom zit een schuilkelder.

(Fragment uit het gedicht ‘Een krijgszuchtige tijd’, dat Marieke Lucas Rijneveld schreef voor De Volkskrant, 5 maart 2022)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je hebt je succesvol aangemeld voor de nieuwsbrief