Luisteren is een daad van liefde

 Wat is er veel ruis om ons heen! Wat wordt er veel gevonden van van alles en nog wat, wat zijn er veel meningen en wat is er veel verontwaardiging. Er wordt maar weinig écht geluisterd naar wat een ander vindt. De polarisatie lijkt alleen maar groter te worden, met de kans dat ons hart zich afsluit in plaats van dat het open blijft voor de ander. En dat terwijl verbinding tussen mensen zo wezenlijk is, we kunnen eenvoudigweg niet zonder.

Intussen meldt het nieuws op de radio dat de mentale gezondheid van Nederlanders zorgwekkend afneemt. Eenzaamheid ligt op de loer, of heeft misschien allang de kop opgestoken. Hoe is dat in jouw leven? Wordt er nog weleens echt naar jou geluisterd? Geluk zit in verbondenheid met andere mensen, dat weten we wel, maar dat is juist in deze tijd een hele opgave.

Wat een leuke jas!

Je zult het misschien wel kennen; als je plotseling even een moment van echt contact met iemand hebt, juist met een vreemde, lijkt de omgeving even op te lichten. Dat voel je in je lijf; er springt iets open. Probeer het maar eens uit: zeg eens iets persoonlijks tegen zomaar een voorbijganger of een caissière, en luister écht naar haar of zijn reactie. ‘Wat heb je een mooie jas aan!’ zo’n opmerking kan iemand even echt verrassen…
We moeten het in deze fase van de lockdown van korte ontmoetingen hebben, veel meer zit er nog niet in, helaas. Maar soms is dat al genoeg om iemand zich even gezien te weten!

Jouw verhaal doet ertoe

Ik denk al een poosje na over een andere vorm van elkaar ontmoeten. Luisteren is een daad van liefde, staat hierboven. Ik geloof daar ten diepste in. Ik wil naar jou luisteren, horen wie je bent en wat jou bezighoudt. Ik wil je het gevoel geven dat jij en jouw verhaal ertoe doen en dat het de moeite van het vertellen waard is. Daarom bied ik vanaf deze maand een nieuwe activiteit aan, voorlopig online en bovendien gratis: huiskamerontmoetingen onder de titel ‘Kom op Verhaal’. Je bent zeer welkom!

Klik hieronder op de titels om oudere nieuwsbrieven te lezen

Knielen en de grond kussen

'Knielen en de grond kussen kan op duizenden manieren' Rumi Een maand of twee geleden schreef ik in een Nieuwsbrief over niet-weten, omdat ik verkeerde in een periode van onzekerheid en stilvallen. Zo beschreef ik hoe taai het voor me was om in dat niet-weten te...

Benefiet Zielsveel Zingen voor Oekraïne

Het volgende moeten we onthouden: dat we allemaal als vluchteling geboren worden, op zoek naar de juiste plek, naar veiligheid en wat voorspoed, een liefkozende blik. Dus maak vrij baan in het hart, want daar is een onmeetbare ruimte. En bedenk dit: in ieder welkom...

Vertragen en vertrouwen

Leef nu de vragen. Misschien zul je dan geleidelijk, zonder het te merken, jezelf op een dag terugvinden in het antwoord. Rainer Maria Rilke Om de zoveel jaar komen deze woorden van de Duitse dichter Rilke weer op mijn pad. Ze gaan over onzekerheid, over niet-weten,...

Bewegen tussen licht en donker

Hoe donkerder het wordt, hoe groter de wereld lijkt te worden. Bovenstaande zin las ik in een pleidooi over vertraging, geschreven door theatermaakster en schrijfster Marjolijn van Heemstra. Vertraging is nodig, zegt zij, om los te komen van ons streven naar 'meer,...

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met elke maand een inspirerende nieuwsbrief houden we je graag op de hoogte van onze activiteiten.

KLIK HIER om je aan te melden

Je hebt je succesvol aangemeld voor de nieuwsbrief